The Bad Plus la Jazz Nouveau

Primul concert The Bad Plus în Romania va avea loc pe 27 noiembrie la Jazz Nouveau, în Control Club.

The Bad Plus sunt dovada că jazz-ul american mai are încă multe de spus. Cei 3 muzicieni din Minneapolis, Minnesota – Ethan Iverson (pian), Reid Anderson (bass) și Dave King (tobe) sfidează granițele dintre genuri, mizând pe libertatea improvizației. Trio-ul american combină jazz-ul modern de avangardă cu elemente pop și rock, sau mixează cu succes sensibilitatea jazz-ului post-60’s cu indie rock, reușind să câștige astfel, de-a lungul timpului, aprecierea criticilor de specialitate, dar și un număr impresionant de fani în întreaga lume.

The Bad Plus au lansat până în prezent nu mai puțin de 11 albume de studio și 2 albume live, trio-ul continuând să evolueze odată cu fiecare album. Creativitatea, sound-ul particular, calitatea excepțională a concertelor, dar și abilitatea celor trei muzicieni de a deconstrui piese celebre din zonele Pop/Rock și R&B, explorându-le formele muzicale prin forța interpretativă a jazz-ului, sunt punctele forte ce au adus popularitate și faimă trio-ului american.

După o perioadă în care cei trei instrumentiști s-au dedicat realizării unor albume ce conțin compoziții originale, The Bad Plus propune publicului, în august 2016, albumul IT’S HARD, album ce oferă noi perspective asupra unor piese clasice, cuprinse în perioada 1970 – 2010. Trio-ul abordează cu umor, dar și cu inventivitate și inteligență piese ”made famous by” Prince, Crowded House, Yeah Yeah Yeahs, Peter Gabriel, Cyndi Lauper,  TV On The Radio, Kraftwerk sau Ornette Coleman. Alternând pop, prog rock, country sau psychedelia, The Bad Plus realizează un culoar, din punct de vedere stilistic și emoțional, testându-și în același timp puterea interpretativă. Fiecare cântec de pe IT’S HARD este o oportunitate de a încerca ceva unic și fiecare aranjament prezintă perspectivele combinate ale celor trei personalități diferite, de muzicieni.

În cei aproape 20 de ani de activitate, The Bad Plus a reușit să demonstreze că un trio pian-bass-tobe poate sparge barierele dintre genuri și poate impune un repertoriu original consistent, alături de o serie de cover-uri reprezentative, precum și că, atunci când trei muzicieni de excepție se sincronizează perfect, posibilitățile sunt infinite.

Bilete pe www.eventbook.ro

In this article

Join the Conversation