Vijay Iyer, un profesor la Harvard in concert la Sala Radio (interviu)

Avem placerea de a va oferi un interviu cu Vijay Iyer, primul invitat al evenimentului Jazz Night Out pe care il propunem la Sala Radio, joi seara, pe 17 octombrie 2013. Evenimentul va continua apoi cu concertul sustinut de pianistul armean Tigran Hamasyan care isi va prezenta noul album – Shadow Theater in formula de trio. Formula grupului este : Tigran- pian; Sam Minaie- bass ; Arthur Hnatek- tobe.

In concertul de la Sala Radio, Vijay Iyer Trio (Vijay Iyer-pian; Marcus Gilmore-tobe; Stephan Crump-bass.) vor prezenta cel mai nou album al trio-ului, Accelerando. Acest album a fost votat de catre sute de critici din toata lumea #1 Jazz Album of the Year in 2012.

 

1. Poti sa imi povestesti putin despre experienta orchestrelor scolare in care ai cantat?

Vijay Iyer: Da, este adevarat : desi astazi sunt pianist, am crescut cantand muzica clasica la vioara si am cantat in foarte multe orchestre la scolile unde am invatat. Cel mai bun lucru care mi s-a intamplat facand asta, a fost ca mi-a dat ocazia sa cant cu alti oameni si si m-a facut sa ascult foarte multa muzica. Am cantat lucrari simfonice de la Sibelius, Wagner, Rachmaninoff, Rimisky- Korsakov, Brahms, Mahler si multi altii. Sa experimentez aceasta muzica din interior, nu doar ca ascultator ci ca muzician a fost o adevarata scoala pentru mine ca muzician si compozitor.

2. Multi muzicieni povestesc despre intalniri esentiale cu diversi artisti pe care le-au avut cand erau tineri. Cum a fost in cazul tau ? Crezi ca este posibil sa mai ai si la aceasta varsta asemenea intalniri?

Vijay Iyer: Cand aveam 5 ani, o uimitoare companie de dans condusa de coregraful Garth Fagan , a vizitat scoala mea. Acest lucru mi-a schimbat complet viata- Nu vazusem nimic asemanator si nu am uitat niciodata aceasta intalnire. Alta data, cand aveam 15 ani, cativa muzicieni foarte buni de jazz (dar nu faimosi) au cantat cu ansamblul de jazz al scolii noastre. Inregistrarea acelui concert a fost o scoala pentru mine. Astazi incerc sa invat ceva nou de la toti cei pe care ii intalnesc. Sunt norocos sa am in continuare intalniri miraculoase.

3. Esti nominalizat la Grammy si ai castigat multe alte premii ca muzician. In ce fel aceste lucruri ti-au ajutat cariera?

Vijay Iyer : In principal acest lucru deschide usi si creaza oportunitati. Am mereu de lucru pentru ca am devenit putin mai cunoscut in urma acestor premii.

VIyer_Katz_1274a_Crop-lowRez

(foto Jimmy Katz)

4. In ianuarie 2014 vei deveni profesor la Harvard. Care este scopul tau odata ajuns la catedra?

Vijay Iyer : Principalul meu obiectiv este sa dezvolt un nou rol pentru arte, in campusurile culturale in dialog cu stiintele si in serviciul intregii comunitati.

5. Ai fost numit recent bursier Mac Arthur si ai castigat 625.000 de dolari. Cat de important este pentru tine acest lucru si cum vei folosi aceasta oportunitate pentru proiectele viitoare?

Vijay Iyer : Este foarte important ! Acum, pentru cativa ani, ma pot gandi la toate proiectele creative si colaboarile pe care intentionez sa le am, fara sa mai am grija costurilor. Este o oportunitate uriasa pe care sper sa o folosesc si in serviciul altora.

6. Vei concerta in Romania pe aceeasi scena cu Tigran, care ne-a marturisit intr-un interviu ca esti unul din pianistii lui preferati. Iti este cunoscuta muzica lui?

Vijay Iyer : Da, il cunosc pe Tigran de multa vreme si il admir sincer. A avut cateva lectii cu mine in New York acum cativa ani si am tinut legatura de-a lungul anilor. Este un mare pianist si un compozitor dedicat care creaza muzica foarte speciala cu radacini in folkul tarii sale, Armenia.

(Citeste interviul in intregime pe www.hotnews.ro)

 

Programul evenimentului:

Ora 19:00-Acces public
Ora 19:30- Vijay Iyer Trio
Ora 20:30-21:00-pauza
Ora 21:00-Tigran-Shadow Theater

Mai aveti posibilitatea de a achizitiona bilete pentru acest concert si online pe eventim.ro
Mai multe detalii despre acest prim concert din seria Jazz Night Out, care ii va aduce pe scena de la Sala Radio pe Vijay Iyer Trio si pe Tigran care va prezenta noul album Shadow Theater tot in formula de trio puteti afla din articolul dedicat concertului.

In this article

Join the Conversation