Interviu Victor Wooten

 

Victor Wooten, starul american al chitarei bas revine la Jazz Night Out!

 Victor Wooten se întoarce la Jazz Night Out pe 10 noiembrie la Sala Radio cu  un veritabil „dream team” în premieră. I se alătură tobarul Dennis Chambers și saxofonistul Bob Franceschini, două legende ale instrumentelor lor

Cea mai sonoră prezență din istoria chitarei bas, instrumentistul american a câștigat de-a lungul carierei 5 premii Grammy și a fost inclus de revista Rolling Stone in topul celor mai buni basiști din toate timpurile. Devenit celebru cu supergrupul Béla Fleck and the Flecktones, Wooten își pune amprenta pe 29 de albume și colaborează cu Prince, Chick Corea, The Dave Matthews Band, Branford Marsalis, Mike Stern, Keb Mo Stanley, Clarke sau Marcus Miller.

Citiți în continuare un interviu acordat de Victor Wooten  in exclusivitate pentru Hotnews:

 Cum a început colaborarea ta cu Bob Franceschini și Dennis Chambers și ce ne poți spune despre concertul pe care îl vom vedea pe 10 noiembrie, la București?

VW: Am cântat cu Bob și Dennis pentru prima oară într-un proiect al chitaristului Mike Stern. Mi-a plăcut atât de mult încât m-am gândit că ar trebui să repetăm experiența, iar acest trio, în sfârșit, ne oferă șansa să o facem.

Vom cânta multe piese noi, dar și compoziții mai vechi de-ale mele, în interpretări actuale. Va fi un dialog muzical, cu multe momente de improvizatie, pe care publicul cred că îl va aprecia.

Intenționezi să înregistrezi și un album alături de ei?

VW: Da! Ne-am propus să realizăm un album și deja am început înregistrările.

Este o toamnă foarte plină pentru tine. Vei concerta cu Bela Fleck în câteva orașe americane, dar și cu Chick Corea, la aniversarea celor 75 de ani ai acestuia. Ce vei cânta alături de ei la aceste concerte și care sunt sentimentele tale față de cei doi mari artiști?

VW: Întotdeauna mi-a plăcut să cânt  atât cu Bela, cât și cu Chick. Fiecare dintre ei este un muzician unic, nu mai există un altul la fel.

Va fi  grozav să formez pe scenă un duo cu Bela Fleck, niciodată nu am mai făcut un turneu într-o astfel de formulă. Am adaptat multe dintre piesele noastre pentru a fi cântate în doi, am găsit împreună o cale să le cântăm doar la bass și banjo, ceea ce cred că va fi amuzant.

Pe de altă parte, a fost o reală surpriză să primesc de la Chick Corea invitația de a lua parte la concertul său aniversar. E de fiecare dată o onoare să fiu pe scenă cu el,  este unul dintre eroii mei. De fapt, el este eroul nostru, al tuturor. În același timp, este și greu să cânți alături de un astfel de muzician, pentru că tot ce cântă el sună perfect. Chiar va trebui să mă pregătesc pentru acest eveniment și nici măcar nu știu încă ce vom cânta.

Apari ca invitat într-un proiect de prog metal, Octavision, care deja a lansat pe piață videoclipul unei piese – Three Lives. Cât de îndepărtată este atmosfera muzicii metal față de ceea ce cânți tu?

VW: Metal-ul nu-mi este străin, pentru că e totuși o muzică bună. Chiar dacă eu mă simt mai confortabil cântând alte genuri, prefer să tratez muzica în întregul ei. Îmi plac trupe ca Metallica sau Megadeth, cu ai căror basiști sunt și prieten. Pentru Octavision am primit invitația din partea chitaristului lor și am considerat-o o provocare. Sunt acolo și câteva pasaje dificil de interpretat, dar am avut timp la dispoziție, le-am lucrat cu atenție și, din fericire, nu a trebuit să înregistrez totul dintr-o dată.

Te-ai alăturat proiectului Earth School, o școală în aer liber, care îi învață pe participanți tehnici de supraviețuire în condiții dificile. Cum s-a ajuns la această colaborare?

VW:  Îl cunoșteam pe Richard Cleveland, fondatorul acestei școli, de mulți ani. El a și predat aceste tehnici în cadrul taberelor mele Bass/Nature Camp, încă de la prima sesiune, din 2000. Suntem prieteni vechi și am învățat foarte multe de la el.

Crezi că este acesta un mod agreabil și amuzant de a te reconecta la natură în această perioadă, când astfel de legături au devenit fragile?

VW: Absolut! Sunt cunoștințe ce ar trebui predate tuturor copiilor în școli. Aceste învățături n-ar trebui uitate.

Ce amintiri ai despre precedentul tău concert din București, cel pe care l-ai susținut alături de frații tăi?

VW: Îmi amintesc că m-am simțit foarte bine alături de frații mei în acel turneu și că Bucureștiul este un oraș care mi-a plăcut. Publicul de acolo a fost cât de poate de receptiv și foarte cald cu noi, lucru pentru care îi mulțumesc. Abia aștept să mă reîntorc cu această nouă formulă, pentru a oferi un show care sper să placă tuturor celor prezenți în sală.

Sursa:Hotnews.ro

 

 

 

In this article

Join the Conversation