Interviu cu Avishai Cohen – “Chick m-a invatat sa fiu lider de trupa”

A lansat 13 albume, detine propria casa de discuri si poarta marca Chick Corea, care l-a numit „un muzician de geniu”. Acesta este, in cateva cuvinte, basistul israelian Avishai Cohen. La 43 de ani, Cohen – cu un palmares de invidiat si lipsit de falsa modestie, este adeptul elegantei in muzica.

in plus, jazz-ului nici nu-i sade bine altfel. Mai multe am aflat in urma unui scurt interviu cu Avishai Cohen realizat cu ajutorul promoterilor Twin Arts.

1. Care sunt elementele care descriu cel mai bine muzica ta?

Cred ca libertatea, dragostea pentru semeni si natura, eleganta, simplitatea si complexitatea. Toate-ntr-unul.

2. Ai sentimentul ca muzica ta si-a atins scopul?

Cred ca sunt binecuvantat, pentru ca muzica mea a reusit deja sa ajunga si sa atinga atat de multi oameni si o face in continuare, iar asta nu a fost niciodata limpede pentru mine, este un vis.

3. Dupa toate colaborarile cu nume legendare ale muzicii, care a fost lectia cea mai importanta pe care ai invatat-o din aceste experiente?

Am avut de invatat de la multi oameni, de-a lungul anilor, dar Chick Corea a fost marele meu profesor. Era maestru in a fi generos cu muzica si muzicienii pe scena si am amintiri foarte frumoase ca parte a trupei sale. In timpul celor sase ani petrecuti alaturi de Chick, el m-a invatat cum sa fiu un lider de trupa si, de asemenea, cum sa comunic in mod eficient cu publicul.

4. Duende, titlul celui mai recent album al tau, in duet cu Hershkovits, vine din cuvantul spaniol pentru “farmec”. Ce imagine ar trebui sa avem in fata ochilor cand ascultam discul?

Da, cuvantul are mai multe intelesuri, inclusiv „spirit”, iar cele doua sunt calitati importante ale muzicii. Duende a parut sa se potriveasca acestui disc in mai multe feluri.

5. Duetul cu Nitai Hershkovits are planuri de viitor?

Am sustinut cateva concerte anul trecut, iar Nitai se afla si in turneu cu acest trio al meu, dar este implicat si in alte doua proiecte. Avishai Cohen with Strings si un cvartet “de vara” – asadar, ma concentrez pe acestea putine proiecte, anul asta.

6. Fiind primul concert la Bucuresti, la ce sa se astepte cei care nu te-au vazut live pana acum?

Eu ma astept la o experienta interesanta, la Bucuresti, avand in vedere ca showurile de pana acum au fost minunate. Trioul de acum, cu Nitai Hershkovits la pian si Ofri Nehemya la tobe, este, de departe, cel mai incitant si destept. Eu unul nu ma astept decat la ce e mai bun dintr-un astfel de show.

Patricia Marinescu – BeWhere!

For the english version of the interview, check here.

[alert close=”true” background=”#a1a3b5″ color=”#ffffff”] Avishai Cohen Trio la Sala Radio – galerie foto[/alert]

In this article

Join the Conversation